Malware, virusi i botneti

Malveri i virusi

Malveri, virusi i botneti, ova tri tipa alata kibernetičkih kriminalaca su česta na internetu i kao korisnik interneta možete ih povremeno susresti. Uz neke jednostavne preventivne mjere, možete se zaštititi od ovih prijetnji.

Malware

Malware, to je skraćeno od malicious software iliti zlonamjerni softver, on narušava ili oštećuje rad uređaja. Može sakupljati osjetljive ili privatne informacije s vašeg računala ili drugog uređaja. Ovi štetni programi također mogu dobiti pristup privatnim računalnim sustavima. Implementacijom jednostavnih preventivnih mjera možete se zaštititi od ovih prijetnji.

Spyware

Spyware i adware su termini koji se odnose na različite tehnologije. Bitno je znati da se ti programi mogu samostalno preuzeti na vaš uređaj bez vašeg dopuštenja, to se najčešće događa kada posjetite nesigurnu web stranicu ili preko privitka kad primite e-mail ili neku drugu poruku.

Spyware i adware mogu uzrokovati da vaše računalo izvodi radnje koje ne želite, poput otvaranja neželjenih oglasa. U najgorem slučaju, spyware može pratiti vaše online aktivnosti, ukrasti lozinke i ugroziti vaše račune.

Virusi

Virusi su štetni programi koji se mogu prenijeti na računala i druge povezane uređaje na nekoliko načina. Obično su specifičniji i agresivniji od običnog malwarea. Iako postoji velik broj različitih računalnih virusa, svi su dizajnirani da se šire s jednog uređaja na drugi, uzrokujući kaos u procesu. Najčešće, virusi su dizajnirani kako bi njihovim kreatorima kriminalcima omogućili neku vrstu pristupa zaraženim uređajima.

Botneti

Botneti su mreže računala zaražena malwareom, poput virusa i keyloggera, kojima na daljinu upravljaju kriminalci, obično u svrhu financijske dobiti ili za izvođenje napada na web stranice ili mreže. Vaše računalo može postati dio botneta bez vašeg znanja, a kao dio botneta, komunicira i prima upute od udaljenih računala koja mogu biti bilo gdje u svijetu. Aktivnosti vašeg računala u ovom scenariju ovise o ciljevima kibernetičkih kriminalaca.

Mnogi botneti su dizajnirani za prikupljanje podataka poput lozinki, brojeva socijalnog osiguranja, brojeva kreditnih kartica, adresa, telefonskih brojeva i drugih osobnih informacija. Ovi podaci se zatim koriste u nečasne svrhe, kao što su krađa identiteta, prijevara s kreditnim karticama, spam, napadi na web stranice i širenje daljnjeg malwarea.

Malveri, virusi i botneti predstavljaju ozbiljne prijetnje u digitalnom svijetu, ciljajući korisnike interneta različitim metodama infiltracije i širenja. Preventivne mjere, poput ažuriranja softvera i korištenja sigurnosnih alata, ključne su za zaštitu od ovih napada. Razumijevanje i prepoznavanje ovih prijetnji prvi je korak u efikasnoj obrani i očuvanju digitalne sigurnosti.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji sa NATIONAL CYBERSECURITY ALLIANCE.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *