Osnove online sigurnosti

DESET SAVJETA ZA ONLINE SIGURNOST
DESET SAVJETA ZA SIGURNIJE SURFANJE

Uz malo pripreme, možete zaštititi svoje podatke na mreži i osigurati svoje digitalne sustave i uređaje.

Uz malo znanja, malo truda i nekoliko minuta vremena, možete svoje osjetljive podatke i računalne sustave držati čvrsto zaključanima. Kibernetička sigurnost ne mora biti zastrašujuća! Ne zahtijeva veliko ulaganje vremena ni novca! Zapravo, možete osigurati svoj digitalni život pouzdanim besplatnim alatima, a sada se mnoge najbolje prakse kibernetičke sigurnosti mogu automatizirati.

Doslovno nekoliko minuta pripreme može vas zaštititi. Prednosti nekoliko trenutaka istraživanja, pripreme i djelovanja daleko nadmašuju potencijalne troškove gubitka vaših nezaštićenih podataka u slučaju povrede ili krađe vašeg identiteta. Čak i ako su neki od vaših podataka ugroženi, ako slijedite neke jednostavne smjernice, možete osigurati da šteta bude minimalna.

Evo 10 najboljih savjeta za sigurnost na internetu:

ODRŽAVAJTE OSOBNO RAČUNALO ČISTIM

Održavajte sav softver na uređajima povezanim s internetom ažuriranim (uključujući osobna računala, pametne telefone i tablete) kako biste smanjili rizik od zaraze ransomwareom i zlonamjernim softverom. Ako želite “postaviti i zaboraviti”, konfigurirajte svoje uređaje da se automatski ažuriraju ili da vas obavijeste kada ažuriranje bude dostupno.

STVARAJTE DUGE I JEDINSTVENE LOZINKE

Duljina nadmašuje složenost. Snažne lozinke imaju najmanje 12 znakova i uključuju slova, brojeve i simbole. U idealnom slučaju, vaša lozinka nije prepoznatljiva kao riječ ili izraz. I da, trebali biste imati jedinstvenu lozinku za svaki online račun. Zvuči teško za zapamtiti? Korištenje upravitelja lozinkama nikada nije bilo jednostavnije, mnogi pametni telefoni i web preglednici uključuju upravitelje lozinkama i čak predlažu jake lozinke. Inače, savjetujem da smislite lozinku koja je zapravo “passphrase”, odnosno rečenica koja ima najmanje 12 znakova. Usredotočite se na pozitivne rečenice ili izraze o kojima volite razmišljati i koje je lako zapamtiti, kao što je

J@Vol!mUč1tio5igUrn05ti!

(ali nemojte koristiti taj).

KORISTITE UPRAVITELJ ZA LOZINKE (Password manager)

Vrijeme je da odbacite bilježnicu ako tamo upisujete svoje lozinke. Umjesto toga, najjednostavniji i najsigurniji način upravljanja jedinstvenim lozinkama je putem aplikacije za upravljanje lozinkama. Upravitelj lozinki softver je stvoren za upravljanje sa svim vašim online vjerodajnicama kao što su korisnička imena i lozinke. Mnogi su besplatni. Preglednici i operativni sustavi uređaja često uključuju programe za upravljanje lozinkama. Upravitelji lozinki pohranjuju vaše lozinke u šifriranu bazu podataka (zamislite to kao trezor osobnih podataka). Ovi programi također generiraju nove lozinke kada ih trebate. Stvarno, sigurno generiranje, pohranjivanje i pristup vašim lozinkama nikada nije bilo lakše.

OMOGUĆITE VIŠE-FAKTORSKU AUTENTIFIKACIJU

Višefaktorska provjera autentičnosti (MFA), koja se ponekad naziva i 2-faktorska provjera autentičnosti, dodaje sasvim drugu razinu sigurnosti vašim ključnim računima. MFA uključuje biometriju (skeniranje lica ili pristup otiskom prsta), sigurnosne ključeve ili aplikacije koje vam šalju jedinstvene, jednokratne kodove kada se želite prijaviti na osjetljivi račun. Uglavnom, koristite MFA kad god se ponudi.

RAZMISLITE PRIJE NEGOLI KLIKNETE

Koji je najčešći način na koji kibernetički kriminalci dolaze do vaših osjetljivih podataka? To je kada kliknete na nešto što ne biste trebali. Zlonamjerne poveznice u e-pošti, tweetovima, tekstovima, objavama, porukama na društvenim mrežama i zlonamjerno internetsko oglašavanje (poznato kao zlonamjerno oglašavanje) izravan je način na koji hakeri dolaze do vaših osjetljivih podataka. Nemojte im olakšavati. Budite oprezni s klikanjem na poveznice ili preuzimanjem bilo čega što dolazi od stranaca ili što niste očekivali. Kad god dobijete e-mail ili poruku, brojite do pet – obično je to vrijeme koje vam je potrebno da utvrdite čini li se pismo autentičnim ili ne.

PRIJAVITE PHISING PREVARE

Jedan od najboljih načina za suzbijanje kibernetičkih kriminalaca je prijavljivanje pokušaja krađe identiteta, a danas je to lakše nego ikad. Ako je sumnjiva e-pošta stigla na vašu poslovnu adresu e-pošte, prijavite to svom IT voditelju ili sigurnosnom timu što je prije moguće. Ako ste kod kuće i sumnjiva e-pošta je stigla na vašu osobnu adresu e-pošte, nemojte klikati ni na jednu poveznicu (čak ni vezu za odjavu pretplate) niti odgovarajte na e-poštu. Većina programa za e-poštu i platformi društvenih medija omogućuje prijavu pokušaja krađe identiteta. Ali nemojte držati tu phishing poruku uokolo – izbrišite je što prije. Možete se dodatno zaštititi blokiranjem pošiljatelja u svom programu za e-poštu, platformi društvenih medija ili telefonu.

KORISTITE SIGURAN WiFi

Javne bežične mreže i žarišne točke nisu osigurane, što znači da bi svatko potencijalno mogao vidjeti što radite na prijenosnom računalu ili pametnom telefonu dok ste povezani s njima. Ograničite ono što radite na javnom WiFi-ju. Osobito izbjegavajte prijavu na ključne račune poput e-pošte i financijskih usluga. Razmislite o korištenju virtualne privatne mreže (VPN) ili osobne/mobilne pristupne točke ako vam je potrebna sigurnija veza.

NAPRAVITE BACK-UP

Najbolji način da zaštitite svoj vrijedan rad, glazbu, fotografije, podatke i druge digitalne podatke je da napravite kopije i pohranite ih na sigurno. Ako imate kopiju svojih podataka, a vaš uređaj postane žrtva ransomwarea ili drugih cyber prijetnji, moći ćete vratiti podatke iz sigurnosne kopije. Ako pokvarite računalo ili se ono sruši, nećete izgubiti podatke zajedno s uređajem. Koristite pravilo 3-2-1 kao vodič za sigurnosno kopiranje podataka. Pravilo je: čuvajte najmanje tri (3) kopije svojih podataka i pohranite dvije (2) sigurnosne kopije na različite medije za pohranu, a jedna (1) od njih smještena je izvan lokacije. Jedna od tih mogućnosti pohrane može biti sigurnosno kopiranje u oblak, to su sigurni računalni poslužitelji kojima možete pristupiti putem računa.

PROVJERITE SVOJE POSTAVKE

Svaki put kada se prijavite na novi račun, preuzmete novu aplikaciju ili nabavite novi uređaj, odmah konfigurirajte postavke privatnosti i sigurnosti na svoju razinu udobnosti za dijeljenje informacija. Redovito provjeravajte ove postavke kako biste bili sigurni da su i dalje konfigurirane prema vašem ukusu. Pregledajte svoje aplikacije, platforme i igre svakih nekoliko mjeseci i izbrišite one koje više ne koristite – tada ne morate provjeravati njihove postavke!

RAZMISLITE PRIJE OBJAVLJIVANJA

Razmislite prije objavljivanja o sebi i drugima na internetu. Razmislite što objava otkriva, tko bi je mogao vidjeti i kako bi mogla utjecati na vas ili druge.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji sa NATIONAL CYBERSECURITY ALLIANCE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *