Savjeti za siguran odlazak na blagdansko putovanje

Praznici i blagdani su vremenska razdoblja koje ljudi koriste za odlazak na odmor, posjet rodbini ili neko putovanje na kraće vrijeme. Ta razdoblja su pogodna za cyber kriminalce koji čekaju svoju priliku. Već smo naveli jednu od blagdanskih opasnosti, a to je blagdanska online kupovina. Sada ćemo pojasniti kako cyber kriminalci mogu iskoristiti vaš odlazak od kuće prilikom blagdana ili praznika.

Čak i ako ostavite svoje stolno računalo kod kuće, vjerojatno ćete koristiti mobitel dok ste na odmoru – možete provjeravati svoj uređaj na plaži ili na vrhu planine. Putnici se često oslanjaju na tehnologiju kako bi poboljšali odmor, kao što je dijeljenje fotografija na mreži ili pronalaženje smještaja putem aplikacije.

Kada se uputite u svoju sljedeću avanturu, ostanite sigurni na internetu slijedeći neke jednostavne prakse kako biste sačuvali svoje godišnji odmor od uplitanja cyber kriminalaca.

Priprema za odlazak

Napravite jednostavan popis za provjeru sigurnosti na internetu. Dodajte ga u svoju rutinu pakiranja prije nego što krenete na odmor i opuštanje.

Putujte lagano

Ograničite broj uređaja koje nosite sa sobom na putovanje. Što više laptopa, tableta i pametnih telefona nosite, veći rizik otvarate za sebe.

Provjerite svoje postavke

Provjerite postavke privatnosti i sigurnosti na web uslugama i aplikacijama. Postavite ograničenja s kim i na koji način dijelite informacije. Možda ćete htjeti promijeniti neke značajke, poput praćenja lokacije, kada ste daleko od kuće.

Postavite značajku “pronađi moj telefon”

Ova značajka ne samo da će vam omogućiti da locirate svoj telefon, već vam daje moć da na daljinu obrišete podatke ili onemogućite uređaj ako dospije u krive ruke.

Zaštitite svoje uređaje lozinkom

Postavite svoje uređaje tako da zahtijevaju upotrebu PIN-a, lozinke ili dodatne sigurnosne značajke (poput otiska prsta ili skeniranja lica). To će zadržati vaš telefon, tablet ili laptop zaključanim ako ga izgubite.

Ažurirajte svoj softver

Prije nego što krenete na put, osigurajte da su sve sigurnosne značajke i softver ažurirani na vašim uređajima. Držite ih ažuriranima tijekom putovanja uključivanjem “automatskih ažuriranja” na svojim uređajima ako ste skloni zaboravljanju. Ažuriranja često uključuju promjene koje vas štite od najnovijih sigurnosnih opasnosti na internetu.

Napravite sigurnosnu kopiju datoteka

Ako niste napravili sigurnosnu kopiju podataka na svojim uređajima, poput fotografija, dokumenata ili drugih datoteka, učinite to prije odlaska na odmor. Ako izgubite uređaj, ako vam bude ukraden, ako se pokvari ili na neki drugi način izgubite pristup njemu, nećete izgubiti sve svoje podatke. Svoje podatke možete pohraniti na oblaku, na vanjskom uređaju poput tvrdog diska ili po mogućnosti, oboje.

Na putu

Nakon što riješite popis za provjeru sigurnosti na internetu prije odlaska na put, postoje najbolje prakse koje možete slijediti kako biste zaštitili svoje uređaje, podatke i račune.

Aktivno upravljajte uslugama lokacije

Alati za lokaciju korisni su prilikom navigacije u nekom novom mjestu, ali također mogu izložiti vašu lokaciju – čak i kroz fotografije. Isključite usluge lokacije kada ih ne koristite i razmislite o ograničenju dijeljenja vaše lokacije na društvenim mrežama.

Koristite siguran Wi-Fi

Ne prenosite osobne podatke ili ne obavljajte kupovine na nesigurnim ili javnim Wi-Fi mrežama. Ne pristupajte ključnim računima poput e-pošte ili bankarstva na javnom Wi-Fi-ju. Umjesto toga, koristite virtualnu privatnu mrežu (VPN) ili svoj telefon kao osobni hotspot.

Razmislite prije nego što objavite

Razmislite dvaput prije objavljivanja slika koje ukazuju da niste kod kuće. Pričekajte da se vratite kako biste podijelili svoje čarobne uspomene s cijelim internetom. Možda ne želite da svi znaju da niste kod kuće.

Zaštitite fizičke uređaje

Pobrinite se da su vaši uređaji uvijek s vama tijekom putovanja. Ako odsjedate u hotelu, zaključajte ih u sef ako je moguće. Ako sef nije dostupan, zaključajte ih u svom prtljažniku, koferu ili već nekom mjestu koe smatrate sigurnim. Ne ostavljajte uređaje bez nadzora. Koristite li uređaj na aerodromu ili u kafiću? Ne ostavljajte ga bez nadzora sa strancem dok idete u toalet ili dok naručujete još jednu kavu.

Zaustavite automatsko spajanje

Kada niste kod kuće, onemogućite daljinsku povezanost i Bluetooth. Neki uređaji će automatski tražiti i spajati se na dostupne bežične mreže. Bluetooth omogućava vašem uređaju bežično povezivanje s drugim uređajima, poput slušalica ili sustava zabave u automobilu. Onemogućite te značajke kako biste se spajali na bežične i Bluetooth mreže samo kada to želite. Ako vam nisu potrebne, isključite ih. Dok ste vani, ove značajke mogu omogućiti cyberkriminalcima pristup vašim uređajima.

Ako dijelite računala, ne dijelite informacije

Izbjegavajte javna računala u hotelskim predvorjima i internetskim kafićima, posebno za obavljanje online kupovina ili pristup računima. Ako morate koristiti javno računalo, održavajte svoje aktivnosti što generičkijim i anonimnijim. Izbjegavajte unos podataka o kreditnoj kartici ili pristup financijskim računima. Ako se ipak prijavite na račune, poput e-pošte, uvijek kliknite “odjava” kada završite. Samo zatvaranje preglednika ne odjavljuje vas s računa.

Ovaj sadržaj je napravljen u suradnji sa NATIONAL CYBERSECURITY ALLIANCE.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *