Ažuriranje softvera

prikaz kako se loadiraju postavke za ažuriranje
Ažuriranje softvera bitan je dio cyber sigurnosti

Jedan od najlakših načina da povećate svoju kibernetičku sigurnost je da uvijek ažurirate softver i aplikacije.

Svakodnevno se programeri softvera i aplikacija usredotočuju na zaštitu svojih korisnika i proizvoda. Stalno traže tragove da li hakeri pokušavaju provaliti u njihove sustave ili traže rupe u koje bi se kibernetički kriminalci mogli ”ušuljati”, čak i ako nikada prije nisu bili probijeni. Kako bi riješili te probleme i poboljšali sigurnost za sve koji koriste njihove usluge, ugledne softverske tvrtke izdaju redovita ažuriranja.

Ako instalirate najnovija ažuriranja za uređaje, softver i aplikacije, ne samo da dobivate najbolju dostupnu sigurnost, već osiguravate i pristup najnovijim značajkama i nadogradnjama. Međutim, možete imati koristi samo ako ažurirate! Nemojte se uzrujavati, ažuriranje softvera je jednostavno, a možete ga učiniti automatskim.

Evo četiri lako pamtljiva savjeta koja morate imati na umu kada su u pitanju ažuriranja …..

Automatska ažuriranja čine vaš život lakšim

Ne morate svako jutro provjeravati karticu Postavke – obično možete postaviti automatska ažuriranja tako da se ažuriranja preuzmu i instaliraju čim budu dostupna na uređaju, softveru ili čim kreator aplikacije omogući novo ažuriranje . Imajte na umu da ćete možda morati ponovno pokrenuti uređaj kako bi se ažuriranja u potpunosti instalirala. Najbolje je da to učinite odmah, ali često možete zakazati da se to dogodi u vrijeme kada ne koristite svoj uređaj, na primjer usred noći. Mnogi od nas ostaju lijeni i sigurni – iako biste vjerojatno trebali provjeravati svoje postavke ažuriranja softvera svako toliko (tromjesečno je dobro) kako biste bili sigurni da je sve postavljeno po vašim željama!

Odaberite ažuriranja samo iz pouzdanih izvora

Prije preuzimanja bilo čega, osobito ažuriranja softvera i aplikacija, provjerite znate li izvor. Softver preuzimajte na svoje računalo samo iz provjerenih izvora i preuzimajte samo aplikacije iz službene trgovine aplikacija vašeg uređaja. Sam uređaj, softver ili programer aplikacije trebao bi vam slati ažuriranja, a ne bilo tko drugi. I zapamtite, piratski, hakirani ili nelicencirani softver često može širiti zlonamjerni softver, viruse ili druge noćne more kibernetičke sigurnosti na vašu mrežu. Uništavanje vašeg računala, telefona, tableta ili drugog uređaja nije vrijedno toga!

Ne nasjedajte na prevare!

Na webu ste vjerojatno naišli na sumnjive skočne prozore koji hitno traže da preuzmete ažuriranje softvera. To je osobito uobičajeno na sumnjivim web stranicama ili ako na vašem računalu već postoji zlonamjerni softver. Oni su uvijek lažni – to su pokušaji krađe identiteta. Nemojte klikati nijedan gumb na ovim skočnim prozorima i zatvorite preglednik. Mnogi web preglednici će vas upozoriti ako pokušavate posjetiti nesigurnu web adresu ili onu koja bi mogla sadržavati zlonamjerni softver. Obratite pažnju na ova upozorenja i nemojte zagristi mamac!

Pretvorite provjeru ažuriranja u naviku

Čak i ako nemate uključeno automatsko ažuriranje softvera, neka vam ažuriranje uređaja, softvera i aplikacija postane redovita navika. Često ćete biti obaviješteni da su dostupna ažuriranja. Čak i ako vam je teško zatvoriti svoje programe i ponovno pokrenuti uređaj, isplati se to učiniti odmah, osobito ako ažuriranje zakrpa hitan sigurnosni propust. Trebali biste redovito provjeravati postavke aplikacije i uređaja, a trebali biste ih provjeravati mjesečno ako nemate uključena automatska ažuriranja (iako je bolje tjedno). Imajte na umu da su ažuriranja dio našeg digitalnog životnog ciklusa i ako ih prihvatite, imat ćete više bezbrižnosti, najnoviju sigurnost i najbolje nove značajke!

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji sa NATIONAL CYBERSECURITY ALLIANCE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *