Da li imate čvrstu lozinku?

Da li mislite da vam je lozika dovoljno snažna?

Lozinke su ključevi vašeg digitalnog dvorca. Baš kao i vaši kućni ključevi, želite učiniti sve što možete kako biste zaštitili svoje lozinke.

Lozinke se mogu učiniti čvrstim sa dodatnim metodama provjere autentičnosti, kao što je multifaktorska autentifikacija (MFA). Stvaranje, pohranjivanje i pamćenje lozinki može biti muka za sve nas, ali istina je da su lozinke vaša prva linija obrane od kibernetičkih kriminalaca i povreda podataka. Također, nikada nije bilo lakše održavati svoje lozinke s besplatnim upraviteljima lozinki jednostavnim za korištenje. Uz nekoliko trenutaka promišljanja danas, možete ostati sigurni na mreži u godinama koje dolaze.

Duga, jedinstvena, složena

Bez obzira koje račune štite, sve lozinke trebale bi biti izrađene imajući na umu ova tri načela:

  • DUGA – Svaka vaša lozinka mora imati najmanje 12 znakova.
  • JEDINSTVENA – Svaki račun mora biti zaštićen svojom jedinstvenom lozinkom. Nikada ne koristite ponovno lozinke. Na taj način, ako je jedan od vaših računa ugrožen, vaši ostali računi ostaju zaštićeni. Govorimo o doista jedinstvenom, a ne samo o mijenjanju jednog znaka ili dodavanju “2” na kraju – da stvarno prevarite hakere, nijedna od vaših lozinki ne bi smjela izgledati slično.
  • SLOŽENA – Svaka jedinstvena lozinka trebala bi biti kombinacija velikih slova, malih slova, brojeva i posebnih znakova (poput >,!?). Zapamtite da bi svaka lozinka trebala imati najmanje 12 znakova. Neka web-mjesta i aplikacije čak će vam dopustiti da dodate razmake.

Koliko često trebamo mijenjati lozinku?

Ako je vaša zaporka dugačka, jedinstvena i složena, naša je preporuka da je ne trebate mijenjati osim ako ne saznate da neovlaštena osoba pristupa tom računu ili je lozinka ugrožena u slučaju povrede podataka.

Ova preporuka potkrijepljena je najnovijim smjernicama Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju. Godinama su nam stručnjaci za kibernetičku sigurnost govorili da mijenjamo svoje lozinke svakih nekoliko mjeseci. Međutim, ova stalna promjena nije od pomoći ako su vaše lozinke dugačke, jedinstvene i složene. Zapravo, ako često mijenjate zaporke, riskirate ponovno korištenje starih zaporki ili stjecanje loših navika stvaranja sličnih ili slabih zaporki.

Teško vam je zapamtiti sve lozinke?

Vjerojatno imate puno online računa. A budući da sve vaše lozinke trebaju biti jedinstvene, to znači da imate mnogo lozinki. Ali ostaje činjenica da korištenje dugih, jedinstvenih i složenih lozinki ostaje najbolji način da zaštitite sve svoje digitalne račune. Danas postoji mnogo besplatnih i jednostavnih alata koji upravljanje vašom bibliotekom jedinstvenih zaporki čine jednostavnim.

Više ne morate pamtiti svoje lozinke. Ako koristite najnovije alate, ne morate razbijati glavu na svakom zaslonu za prijavu. Samo trebate zapamtiti jednu lozinku koja otključava vaš trezor upravitelja lozinkama.

Nemojte zanemarivati upravitelje lozinki

Kako se naš digitalni životni prostor sve više širi tako nam raste i broj lozinki koje koristimo. Ali ako ste poput većine ljudi, vjerojatno koristite istu lozinku za većinu svojih računa – a to nije sigurno. Ako vaša lozinka bude ukradena zbog provale, može se upotrijebiti za pristup svim vašim računima i vašim osjetljivim podacima. Ali nema potrebe za brigom, upravitelji zaporki jednostavni su za korištenje i čine veliku razliku.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji sa NATIONAL CYBERSECURITY ALLIANCE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *