Nemojte više zapisivati lozinke

Prozor za prijavu
Kako pohranjujete lozinke?

Da li imate jednu lozinku s kojom pristupate svojim online računima?

Vjerojatno smo svi koristili jednu zaporku za osiguranje više a možda čak i svih naših digitalnih računa. To definitivno nije sigurno, a postaje još nesigurnije kako vrijeme prolazi. Ako vaša jedna lozinka bude ukradena zbog povrede podataka, ona postaje ključ za cijeli vaš cyber život. Ova ugrožena lozinka može se koristiti za pristup svim vašim računima i vašim osjetljivim podacima.

Ovdje upravitelji lozinki (password manager) zaista blistaju. Upravitelji lozinki dijelovi su softvera koji često imaju oblik aplikacija, dodataka za web preglednike ili se mogu automatski uključiti u vaš preglednik ili operativni sustav računala. S nekoliko klikova možete generirati nove, sigurne lozinke koje su duge, jedinstvene i složene. Ovi upravitelji zaporki automatski pohranjuju vaše zaporke i mogu ih automatski popuniti kada dođete na stranicu.

Upraviteljima lozinki potrebno je doslovno nekoliko minuta za preuzimanje i početak rada.

U njih možete odmah unijeti sve svoje lozinke ili možete samo dodati nekoliko zaporki za svoje ključne račune (e-pošta, bankarstvo i društveni mediji, na primjer) i dodavati više s vremenom. Kada se prijavite na web-mjesto, vaš upravitelj lozinki će vas pitati želite li pohraniti lozinku – kliknite da, i, bum, račun je osiguran. A kako bi vaš upravitelj lozinki bio dodatno siguran, osigurajte ga višestrukom autentifikacijom (MFA).

Ne morate više koristiti bilježnicu

Upravitelj lozinki je poput kombinacije zaštitara i batlera koji vas prati dok surfate webom, brinući se za sigurnost vaših lozinki.

Upravitelj lozinki najbolji je način za stvaranje i održavanje jakih lozinki za sve veći broj online računa na koje se prijavljujemo. Ovi programi pohranjuju vaša korisnička imena i lozinke u sigurnu, šifriranu bazu podataka. Kada trebate novu lozinku, možete dobiti vrlo jak prijedlog koji se automatski pohranjuje u upravitelju lozinkama.

Sada samo trebate zapamtiti jednu lozinku koja otključava vaš trezor upravitelja lozinkama.

Prednosti upravitelja lozinkama

Upravitelji zaporki ne samo da vam omogućuju upravljanje stotinama jedinstvenih zaporki za vaše mrežne račune, već neke od usluga nude i druge prednosti:

 • Štedi vrijeme
 • Radi na svim vašim uređajima i operativnim sustavima
 • Štiti vaš identitet
 • Obavijestiti vas o potencijalnim phising web stranicama
 • Upozorava vas kada je lozinka potencijalno ugrožena

Strah od korištenja upravitelja lozinkama

Ljudi se uglavnom boje da pohranjivanje svih lozinki na jednom mjestu znači da su u opasnosti ako haker provali u vaš trezor.

Međutim, takvo razmišljanje je pogrešno. Upravitelji lozinki danas su sigurniji nego ikad prije i mnogo su sigurniji od upotrebe fizičke bilježnice, pohranjivanja lozinki u aplikaciji Notes ili ponovne upotrebe lozinki koje se lako pamte.

Usporedite mogućnosti i potražite kvalitetan sustav za upravljanje lozinkama – imate puno izbora! Evo zašto je upravitelj lozinki najbolji za sigurno čuvanje lozinki:

 • Enkripcija: Kvalitetni upravitelji zaporki šifriraju sve zaporke pohranjene na njima, bez obzira jesu li zaporke pohranjene na vašem uređaju ili na poslužiteljima tvrtke. To znači da bi vaše lozinke bilo u osnovi nemoguće dekodirati ako haker pokuša provaliti u vaš upravitelj lozinki. Jedini pristup vašim lozinkama u upravitelju lozinki je pomoću lozinke koju samo vi znate.
 • Višestruka autentikacija: Budući da je vaš trezor zaporki u upravitelju zaporki toliko vrijedan, najbolji upravitelji zaporki zahtijevaju autentifikaciju s više faktora da biste se prijavili. To znači da će se svatko tko pokuša vidjeti vaše zaporke s nepoznatog uređaja morati prijaviti na više načina. To može uključivati ​​identifikaciju lica, skeniranje otiska prsta, unos koda koji ste dobili u SMS poruci ili odobravanje pokušaja prijave u zasebnoj aplikaciji. Ovo gradi još jedan zid oko vaših lozinki, tako da znate da su posebno zaštićene.
 • Zero Knowledge: Kao što ime sugerira, (u prijevodu ”nula znanja”) znači da upravitelj lozinki ne zna koja je vaša lozinka – tvrtka ne pohranjuje ključeve potrebne za dešifriranje glavne lozinke koja otključava vaš trezor. To znači da se vaša glavna lozinka nikada ne čuva na poslužiteljima sustava. Vi ste jedini koji to znate, stoga biste ga trebali ojačati i zaštititi MFA-om.

Što imate na izboru

Postoji mnogo različitih besplatnih ili plaćenih upravitelja lozinkama dostupnih za osobnu ili poslovnu upotrebu. Neki primjeri uključuju:

 • Keeper
 • Bitwarden
 • 1Password
 • NordPass
 • Dashlane
 • LastPass

Ja osobno nisam sve isprobao, koristim samo jednu od navedenih aplikacija. Proguglajte malo, usporedite recenzije i odlučite se za jednu od navedenih aplikacija. Život će vam biti bezbrižniji.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji sa NATIONAL CYBERSECURITY ALLIANCE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *