Federacija Identiteta – jednostavniji pristup sigurnosti

Prikaz federacije identiteta
Federacija Identiteta

U današnjem digitalnom svijetu, gdje je pristup različitim online servisima postao svakodnevica, često se susrećemo s izazovom upravljanja brojnim korisničkim računima. Federacija identiteta nudi rješenje koje pojednostavljuje ovaj proces omogućujući korisnicima da koriste jedan račun za pristup više usluga. Ovaj članak objašnjava osnove federacije identiteta, njezinu usporedbu s tradicionalnim metodama autentifikacije, i njezinu važnost u suvremenom digitalnom ekosustavu.

Federacija Identiteta

Federacija identiteta omogućava korisniku da se prijavi na različite web stranice koristeći već postojeće vjerodajnice, poput onih s Googlea ili Facebooka. Primjerice, kada pristupite novom servisu, često možete odabrati opciju prijave pomoću Google računa umjesto da stvarate novi korisnički račun. Ovo ne samo da štedi vrijeme već i smanjuje potrebu za pamćenjem različitih korisničkih imena i lozinki, što ujedno smanjuje rizik od curenja podataka jer korisnici ne moraju svoje podatke unositi na više mjesta.

Tradicionalna Autentifikacija na Osnovi Tokena

U tradicionalnoj autentifikaciji, korisnici prilikom prijave šalju svoje podatke serveru, koji ih verificira i izdaje token. Taj token služi kao dokaz identiteta za buduće zahtjeve unutar sesije. Tokeni su kratkog vijeka kako bi se osiguralo da u slučaju kompromitacije podaci ne budu dugo dostupni napadačima. Ovaj mehanizam zahtijeva od korisnika da se iznova prijavljuju nakon isteka tokena, što može biti zamorno i nepraktično.

Protokol Federacije Identiteta

Kada koristite federaciju identiteta, proces autentifikacije mijenja se tako da se vaš zahtjev za prijavom šalje identitetskom pružatelju (npr. Gmail). Nakon što se uspješno prijavite, Gmail izdaje SAML token koji se šalje natrag pružatelju usluge gdje želite pristupiti. To znači da pružatelj usluge ne treba samostalno obraditi vaše vjerodajnice, već prihvaća vaš identitet na temelju povjerenja prema Gmailu, što dodatno povećava sigurnost.

Single Sign-On (SSO) u odnosu na Federaciju Identiteta

Dok Single Sign-On (SSO) omogućuje korisnicima da koriste jedne vjerodajnice za pristup višestrukim aplikacijama unutar iste organizacije, federacija identiteta omogućuje pristup uslugama različitih organizacija. To je široko primjenjivo u praksama kao što su online kupovina, gdje možete koristiti svoj Google ili Facebook račun za pristup i kupnju na različitim e-trgovinama.

Protokoli i Proizvodi

U svijetu federacije identiteta, standardi poput SAML, OAuth i OIDC igraju ključnu ulogu. SAML se koristi za autentifikaciju, dok OAuth i OIDC podržavaju autorizaciju i autentifikaciju pružajući sigurne mehanizme za dijeljenje pristupnih prava. Proizvodi kao što su Okta i AWS Cognito koriste ove protokole da bi omogućili robustna rješenja za federaciju identiteta i SSO, s mogućnostima kao što su višefaktorska autentifikacija i primjena sigurnosnih politika.

Primjer: Online Shopping bez Višestrukih Prijava

Zamislite da želite kupovati online na nekoliko različitih web trgovina. Tradicionalno, za svaku od tih trgovina morate stvoriti novi korisnički račun, zapamtiti lozinku i korisničko ime, i proći kroz postupak provjere svaki put kada posjetite drugu trgovinu. Ovo je ne samo zamorno, već i povećava rizik od curenja vaših osobnih podataka.

S federacijom identiteta, možete koristiti svoj postojeći Google ili Facebook račun za prijavu na sve te trgovine. Kada prvi put posjetite novu trgovinu, jednostavno odaberete opciju za prijavu putem Googlea. Odmah ćete biti preusmjereni na Googleovu stranicu za prijavu, gdje se prijavite kao i obično. Nakon toga, Google šalje token (npr. SAML token) natrag trgovini koja potvrđuje vaš identitet i omogućava vam pristup bez potrebe za stvaranjem novog računa. Ovaj proces ne samo da štedi vrijeme već i smanjuje broj vaših podataka koji su pohranjeni na različitim mjestima, čime se smanjuje rizik od krađe identiteta.

Zaključak

Federacija identiteta predstavlja ključnu strategiju u upravljanju identitetima i pristupom u digitalnom dobu, nudeći sigurnost, praktičnost i bolje korisničko iskustvo. Smanjujući broj potrebnih vjerodajnica i pojednostavljujući proces prijave, federacija identiteta omogućava korisnicima lakši i sigurniji pristup širokom spektru online usluga. Kako tehnologija napreduje, važno je nastaviti razvijati i primjenjivati ovakve tehnologije koje štite korisničke podatke dok istovremeno poboljšavaju dostupnost i funkcionalnost digitalnih servisa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *