Listopad – mjesec svijesti o online sigurnosti

Odradi svoj dio, budi cyber smart
Mjesec svijesti o cyber sigurnosti


Mjesec svijesti o kibernetičkoj sigurnosti je suradnja između vlade i privatne industrije u cilju podizanja svijesti o digitalnoj sigurnosti i osnaživanja svih da zaštite svoje osobne podatke od digitalnih oblika kriminala.


Dok se većina članaka o cyber sigurnosti odnosi na goleme povrede podataka i hakere, to može djelovati obeshrabrujuće i demotivirajuće. Može vam se činiti da ste potpuno nemoćni protiv svega toga. No Mjesec svijesti o cyber sigurnosti podsjeća sve da postoje razni načini za zaštitu vaših podataka. Možete napraviti značajne pomake u vašoj cyber sigurnosti čak i prakticiranjem samo osnova cyber sigurnosti.

U 2023. godini obilježavamo dvadeset godina postojanja Mjeseca svijesti o cyber sigurnosti. U čast 20. obljetnice, razmotriti ćemo koliko je obrazovanje i svijest o sigurnosti napredovala u tom vremenu i u kojem smjeru treba ići kako bismo ispunili našu viziju sigurnog međusobno povezanog svijeta.

Mjesec svijesti o cyber sigurnosti ove godine će se fokusirati na četiri osnovna ponašanja a to su:

  • Koristite jake lozinke i upravitelj za lozinke
  • Uključite multifaktorsku autentifikaciju
  • Prepoznajte i prijavite krađu identiteta (phishing)
  • Ažurirajte softver

Ljudi posvećuju jako malo vremena kako bi zaštitili svoje digitalne osobne podatke. Ako zaključavate svoju kuću ili stan kako bi spriječili nepoželjne goste isto tako morate spriječiti i online digitalne uljeze da ne dobiju pristup vašim računima. To vam može biti i puno veći trošak nego da vam provale u kuću ili stan. Često možete čuti da je netko prevaren za desetke tisuća eura jer su omogućili kriminalcima pristup njihovim računima za npr. digitalno bankarstvo. Samo jednim klikom na zlonamjerni link možete se dovesti u velike probleme.

BUDITE OPREZNI I RAZMISLITE PRIJE KLIKA!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *