Što je Data Privacy?

Privatnost je svima bitna. Kada razmišljate o privatnosti što vam uopće prvo padne na pamet?

Da li pomislite na šaputanje ili tiho pričanje kako vas netko ne bi čuo? Ili pomislite na zatvaranje vrata, spuštanje roletni na prozorima, ili ako ste na javnom mjestu sakrivate zaslon mobitela da vam netko ne bi čitao preko ramena?

Sve su to radnje kojima štitimo našu privatnost i vrlo je važno da znamo o čemu je zapravo riječ kad kažemo ”privatnost”. I važno je znati da se privatnost odnosi na nešto vrlo konkretno kad je riječ o online svijetu tj internetu.

Što je zapravo privatnost ?

Privatnost je pravo – pravo da vas nitko ne promatra i ne uznemiruje. To uključuje i pravo da se ne skupljaju određene informacije o vama.

Privatnost je u konačnici pravo da vlastite privatne podatke zadržite za sebe ako tako želite.

Što je privatnost podataka tj. data privacy ?

Sama količina podataka koja se stvara o vama i vašim aktivnostima na mreži je nevjerojatna, zbog toga je privatnost podataka postala ključni problem našeg digitalnog doba. Čak i ako vas nije previše briga, tisuće tvrtki diljem svijeta skupo plaćaju pristup tim podacima.

Vaši online tj. digitalni podaci mogu se kategorizirati na određene načine.

Prvo, tu su osobni podaci poput vašeg imena, datuma rođenja i OIB.

Tu su i važne informacije o vama poput vaše medicinske dokumentacije i brojeva kreditnih kartica.

Tu su i podaci o tome što radite online, primjerice koje web stranice posjećujete, koje proizvode kupujete online i s kim komunicirate na društvenim mrežama. Ovi podaci mogu biti vrlo detaljni, primjerice koliko sekundi provedete gledajući web stranicu prije nego što kliknete na nešto drugo. Oglašivači i druge tvrtke cijene ovu vrstu podataka jer mogu bolje ciljati oglase i proizvode prema vama.

Često su ti podaci anonimizirani kada se prodaju, što znači da oglašivač neće znati točno ime osobe koja je kliknula na poveznicu. No presjek podataka o vama može poslužiti kako bi vam se oglasi pokušali prilagoditi.

Privatnost podataka je, dakle, vaše pravo da vlastite podatke čuvate i ne dijelite. Shvatite da ne možete zaštititi sve svoje podatke od svih – Porezna uprava, na primjer, mora znati koliko zarađujete ili ćete se suočiti s neugodnim posljedicama. Međutim, trebali biste znati svoje pravo na privatnost podataka (data privacy) i svoje podatke trebate dijeliti samo kada vi smatrate da je to prikladno.

Data privacy vs. Cybersecurity

To su različita područja, ali idu zajedno.

Privatnost podataka vrti se oko pravila, smjernica i vaših osobnih izbora o tome tko ima pristup vašim podacima i koju razinu pristupa ima.

Kibernetička sigurnost usmjerena je na sprječavanje i rješavanje prijetnji poput hakiranja, zlonamjernog softvera i online prijevara.

Prevaranti često iskorištavaju slabosti i ranjivosti sustava za sigurnost i zaštitu, time dolaze u posjed podataka koji su im jako vrijedni. Velik dio kibernetičke sigurnosti odnosi se na zaštitu vaših podataka.

Privatnost podataka, s druge strane, odnosi se na vaše pravo da svoje podatke zaštitite, posebno od onih koji nisu kibernetički kriminalci, poput web stranica i tvrtki koje žele doći do podataka o vama.

Zašto je data privacy bitna?

Možda mislite da su svi vaši podaci već vani, koga briga tko ih vidi? Zašto me briga zna li oglašivač koje sam cipele upravo kupio putem društvenih medija?

Pokušajte si to ovako predočiti:

Da li ste se ikada uznemirili nakon korištenja web tražilice? Pretraživali ste neki pojam i onda najednom svi oglasi na web stranicama koje posjećujete govore o stvarima koje ste tražili?

Želite li da beskrupulozni trgovci imaju vaš broj telefona kako bi vas mogli stalno zvati? To je jedan od razloga zašto sam i započeo ovaj blog.

Vjerojatno postoje neki podaci za koje stvarno ne želite da drugi imaju puni pristup, poput vaše e-pošte. Međutim, ako ne obraćate pozornost na privatnost svojih podataka, mogli biste preuzeti program ili plug-in koji skenira vašu                 e-poštu u potrazi za podacima i zatim ih prodaje oglašivačima. Čak i ako plug-in pruža pristojnu uslugu, poput jednostavnog otkazivanja pretplate na promotivne e-poruke, mogli biste dvaput razmisliti o tome da li toj usluzi dati potpuni pristup vašem pretincu e-pošte ako znate da prodaju vaše podatke.

S tehnologijom uvijek postoji kompromis između privatnosti i praktičnosti. Aplikacija za karte, na primjer Google maps, mora znati vašu trenutačnu lokaciju kako bi vam dala upute. Međutim, u mnogim slučajevima možete odabrati koliko podataka želite dijeliti. Ovdje vam znanje o privatnosti podataka može pomoći u donošenju odluka i stvaranju navika. Vjerujte nam, isplati se pronaći duševni mir tako što ćete biti svjesniji privatnosti svojih podataka.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji sa NATIONAL CYBERSECURITY ALLIANCE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *