Online kupovina za blagdane

Osoba obavlja kupovinu i razmišlja o online sigurnosti
Online kupovina - budite na oprezu

S blagdanskom kupovinom u punom zamahu, želimo vas obavijestiti o nekoliko trendova online kupovine koje smo primijetili. Dati ćemo vam i nekoliko savjeta kako ostati siguran na internetu dok kupujete darove za sve na vašem popisu.

Općenito, čini se da stručnjaci vjeruju da će prosječan građanin ove godine potrošiti manje – iako su pandemijska ograničenja uglavnom ukinuta, ušli smo u novu eru ekonomske neizvjesnosti. To znači da je svaki euro još važniji, zbog čega želimo pomoći da zaštitite svoj teško zarađeni novac od prevaranata i hakera koji se pojavljuju svake godine. Čini se da ih nije briga za ‘naughty list’!

Evo što smatramo pozitivnim i što smatramo nepoželjnim pri online kupovini ovog blagdanskog razdoblja, za početak razmotrit ćemo što je pozitivno tj. poželjno.

Poželjno …

Praćenje vaših bankovnih izvoda

Vaša prva linija obrane protiv krađe identiteta i prijevara je pažljivo praćenje financijskih evidencija poput bankovnih izvoda i transakcija kreditnih kartica. Ove podatke obično možete pratiti online u realnom vremenu. Označite bilo koju sumnjivu aktivnost (poput naplate za kupovinu koju niste napravili) i odmah kontaktirajte instituciju.

Spoznaja koliko bi predmeti trebali koštati otprilike

Kada kupujete online, imajte općenit osjećaj koliko bi predmeti koje želite kupiti trebali koštati. Ne samo da će vas to učiniti ekspertom za usporedbu cijena, već ćete moći procijeniti jesu li cijene u online trgovini predobre da bi bile istinite. U tim slučajevima možda ćete platiti manje, ali onda možete dobiti predmet koji ne odgovara opisu, krivotvorinu, ili možda uopće nećete dobiti nikakav predmet! Malo istraživanja može vam pomoći u zaštiti.

Stvaranje liste za kibernetičku sigurnost i provjera iste

Ove godine poklonite sebi mir slijedeći naša Četiri osnovna ponašanja:

  • Zaštitite svaki račun jedinstvenom, složenom lozinkom koja je duga najmanje 12 znakova, i koristite upravitelja lozinki!
  • Koristite višefaktorsku autentifikaciju (MFA) za svaki račun koji to dopušta.
  • Uključite automatska ažuriranja softvera ili instalirajte ažuriranja čim postanu dostupna.
  • Znajte kako prepoznati pokušaje phishinga i prijavite phishing poruke vašem email programu, poslu ili drugim autoritetima.

Nepoželjno …

Kupovina putem javnog Wi-Fija

Javni Wi-Fi i računala su praktični i ponekad nužni za korištenje. Međutim, javni Wi-Fi nije jako siguran – nikada ne biste trebali online kupovati ili pristupati važnim računima (poput bankovnih) dok ste povezani s javnim Wi-Fi-jem. Ako morate kupiti nekoliko darova online dok ste izvan vaše kućne ili poslovne mreže, koristite VPN (virtualnu privatnu mrežu) ili mobilni hotspot.

Grinch Botovi

Prošle godine zabilježen je rekordan broj takozvanih “Grinch Botova”. To su automatizirani programi koji brzo kupuju popularne igračke, tenisice ili druge predmete, a zatim preprodaju predmet po ogromnoj marži pravim ljudima. Naravno, kupnja navodno novih predmeta na tržištu preprodaje izlaže vas povećanom riziku od prijevare i krivotvorina. Najbolji način za neutraliziranje Grinch Botova je odbijanje kupnje od njih i kupnja predmeta samo od prodavača koje možete provjeriti.

Dijeljenje više podataka nego što vam je ugodno

Dok trebate dijeliti podatke kako biste obavili kupovinu online, trebali biste biti oprezni s bilo kojim trgovcem koji traži više informacija nego što vam je ugodno dijeliti. Često ne morate popuniti svako polje i ne biste trebali ako to ne želite. Ako online trgovina zahtijeva da dijelite više informacija nego što želite, pronađite drugog trgovca na internetu – ili u krajnjem slučaju pronađite trgovca offline!

Održavajte duh kibernetičke sigurnosti tijekom cijele godine. Ovi su savjeti odlični za sigurnu online kupovinu za vrijeme blagdana, ali su također korisni i za svaki drugi mjesec.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *