Digitalni trag i njegov utjecaj na vašu privatnost

Da li vas brine tko skuplja podatke o vama?

U zadnje vrijeme zime kod nas baš i ne opravdavaju svoj naziv ali pokušajte se sjetiti kad ste zadnji put hodali po snijegu. Snijeg osim što škripi pod nogama ujedno bilježi i našu prisutnost, pokazuje naš trag svima koji prođu nakon nas.

Vaša internetska aktivnost ostavlja tragove u digitalnom krajoliku. Ali umjesto bezazlene dječje igre, hakeri i kradljivci identiteta mogli bi upotrijebiti ove tragove da pronađu put do vas.

Objave na društvenim mrežama. Prijave za newsletter putem e-pošte. Online aktivacija računa. Sve te radnje ostavljaju digitalni trag koji organizacije koriste kako bi saznale više o vama i vašim navikama.

Iako naizgled bezazleni, ovi podaci mogu otkriti više detalja nego što želite i učiniti vaše osobne podatke izložene sigurnosnom riziku.

Nekoliko jednostavnih radnji može vam pomoći da steknete veću kontrolu nad svojim podacima i tragovima koje ostavljate u digitalnom snijegu. U nastavku ću vam pokušati pojasniti kako.

Zapitajte se ”Zašto?”

Kad dođete u situaciju da pružatelj usluge zahtijeva od vas podatke prvo se zapitajte ”Zašto?”. Zašto traži te podatke? Razmislite o relevantnosti zahtjeva u odnosu na uslugu koju treba pružiti. Na primjer, treba li taj pružatelj elektroničkih biltena ili newslettera doista znati u kojoj državi živite?

Razmotrite kompromis koji činite u zamjenu za gubitak malo svoje privatnosti. Davanje pristupa vašoj lokaciji kako bi vaša navigacija tj. Google maps radila normalno recimo da se isplati jer u protivnome možete zalutati ako ste u nepoznatom gradu. Ali možda biste trebali dvaput razmisliti o davanju podataka o lokaciji programu vjernosti trgovine ili aplikaciji kupona na vašem telefonu.

Ako si budete redovno postavljali pitanje ”Zašto?” biti ćete na pravom putu prema ograničavanju vlastitog digitalnog otiska.

Proguglajte se

Pretraživanjem vašeg imena na glavnim tražilicama (recimo samo “guglanje sebe”) dat će vam predodžbu o vašoj online prisutnosti. Može biti zapanjujuće vidjeti koji su osobni podaci javno dostupni.

Još jedna praksa koja otvara oči je unos vaše e-adrese ili adresa u online alat kao što je Have I Been PWNED. Ova stranica će vam reći je li vaša adresa e-pošte bila upletena u veće povrede podataka. Ako jest, uvjerite se da više ne koristite lozinke povezane s tim računima u vrijeme proboja sigurnosti – ni na tim pogođenim računima niti na bilo kojim drugim.

Koristite password manager

Dugo vremena mi je trebalo da počnem koristiti password manager. Nakon toga shvatio sam i koliko zapravo imam online računa i koliko je zapravo velik moj digitalni trag. Kad sam vidio sve te račune na jednom mjestu unutar password managera odlučio sam obrisati one koji su mi se činili nepotrebni, a time sam ujedno smanjio i svoj digitalni trag.

Ako vam iz nekog razloga pružatelj usluge ne dopusti brisanje računa, samo promijenite svoje podatke u hrpu besmislica i nemojte im ubuduće povjeravati svoje podatke a ni vrijeme!

Kad imate manje računa imate i manje briga o njihovoj zaštiti i sigurnosti.

Upravljanje novim računima

Bezbrojni online pružatelji usluga zahtijevaju da izradimo račune prije nego što nam se dopusti korištenje njihove usluge – čak i za jednokratne kupnje ili pretplate na bilten putem e-pošte. Iako se ti računi čine trivijalnim korisni su oglašivačima sa spam listama, listama za slanje e-pošte i kibernetičkim kriminalcima.

Srećom, više prodavača nudi opciju “naplate kao gost”, što je pravi i sigurniji način kupovine ako mislite da će vaša interakcija s tom web lokacijom biti jednokratna.

Kontrola računa i postavki privatnosti

Za račune koje biste možda željeli zadržati, poput nezaobilaznih tehnoloških divova Googlea, Applea i Facebooka, upoznajte njihove postavke privatnosti računa. Nacionalni savez za kibernetičku sigurnost (NATIONAL CYBERSECURITY ALLIANCE) pokrenuo je izvrstan alat za Dan privatnosti podataka 2020. koji prikuplja informacije o postavkama privatnosti za desetke velikih digitalnih pružatelja usluga.

Ove postavke omogućit će vam da vaše postove na društvenim mrežama učinite što privatnijim ili ograničite podatke koje te usluge prikupljaju o vama.

Naučite svoja prava

Vlade polako shvaćaju da bi upravljanje zaštitom podataka trebalo biti dio njihova posla.

To znači da postoje novi propisi koji bi vam mogli dati nekoliko važnih prava (ako živite u pogođenoj regiji). Stanovnici Kalifornije, na primjer, imaju opsežne nove načine kontrole načina kako tvrtke koriste njihove podatke zahvaljujući Kalifornijskom zakonu o privatnosti potrošača ili CCPA. Druge države SAD-a slijede taj primjer, s prijedlogom o usvajanju novog nacionalnog zakona o privatnosti podataka koji se polako probija kroz Kongres SAD-a.

Od 2018. stanovnici Europske unije imaju Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) koja nadzire kako tvrtke upravljaju svojim podacima. Pretpostavljam da ste se s GDPR-om već susreli i upoznali.

Oprezno surfajte

Prevencija je brža i učinkovitija od pokušaja uklanjanja digitalnih tragova nakon događaja. To znači znati kako lagano koračati kroz digitalni krajolik (mislite na “Ne ostavljajte tragove” i postavljajte si pitanje ”Zašto?”).

Za početak u potpunosti iskoristite postavke privatnog pregledavanja glavnih internetskih preglednika. To znači da jednostavno odaberete “Novi privatni ili anonimni prozor”. To će spriječiti preglednike da vama kao pojedincu dodijele određenu povijest pretraživanja i korištenja interneta.

Potpuno brisanje vaših digitalnih otisaka nije nužno za sigurno kretanje kroz online svijet. Ali malo znanja i svijesti o utjecaju koje vaše putovanje kroz digitalni krajolik može imati na vas mnogo će pomoći. Uz ove savjete bit ćete na pravom putu prema ograničavanju svog digitalnog traga.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji sa NATIONAL CYBERSECURITY ALLIANCE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *